Lyceum OLV Vlaanderen
Smartschool Facebook Twitter

Waterfilter tweede jaar

Voor het vak techniek moesten alle tweedejaars een waterfilter maken. Daarvoor werden we opgesplitst in groepjes van drie of vier. Een waterfilter, hoe moet je daar aan beginnen? We keken op het internet, maar daar vonden we maar weinig handige informatie. Uiteindelijk vonden we wat inspiratie bij een paar YouTubers uit het derde en vierde jaar die ook een waterfilter moesten maken.

De eerste pogingen waren een totale ramp. Het leek alsof ons koffiewater nog donkerder was geworden dan voorheen. Het probleem lag aan de grootte van de filter: hij was nog geen kwart van een petfles van twee liter. Toen we dat ontdekt hadden, maakten we een hem iets groter. We moesten de filter wel drie keer vergroten, tot we gewoon twee petflessen op elkaar hebben geplaatst. Met wat watjes, steentjes en zand erin was de kleur van ons donker koffiewater al als de kleur van thee.

Wat ons opviel, was dat als we gewoon helder water door de filter lieten stromen, dat water troebel werd. Blijkbaar gaven kiezelsteentjes heel veel kleur af en zand ook, maar zonder zand geen filter. Onze oplossing: geen steentjes, maar wel zand, alleen hebben we het zand gewassen. Blijkbaar hielp dat echt heel goed, want toen gebeurde het: het donkere koffiewater was helemaal helder! Bovendien was het water ook superlekker.

In de klas waren er mensen met een waterfiltertje van een half flesje, maar er waren ook mensen die drie flessen gebruikten. Onze filter zat bij de tweede categorie … Tijdens de voorbereidingen hebben we veel plezier gemaakt. We waren goed voorbereid, dus we hadden geen stress. Het was voor ons toch wel een kleine opluchting toen het water eruit kwam. Opdracht geslaagd!

Maria, Sharon en Alexe (klas 21)

 

Foto's bij 'Waterfilter tweede jaar'