Lyceum OLV Vlaanderen
Smartschool Facebook Twitter

RESPECT@RHIZO

Alle letters van ‘respect’ zijn de revue gepasseerd. Een volledig jaar werkten alle leerlingen van RHIZO rond dit thema. 

We vingen aan met de ‘R’ van reglement. Iedereen werd uitgedaagd om het schoolreglement onder de loep te nemen.

Daarna vervolgden we met de ‘E’ van empathie en de ‘S’ van souplesse. Twee moeilijkere opdrachten, want deze twee woorden werden door de leerlingen niet zo vaak in het dagelijkse leven gebruikt. Juist daarom was het van groot belang dat we hier aandacht aan zouden besteden. Velen ontdekten dat we graag denken dat we ‘empathie’ tonen voor anderen en dat we ‘soepel’ omgaan met elkaar, maar dat het in de praktijk veel moeilijker is om de andere even op de eerste plaats te zetten. We zijn zo vaak met onszelf bezig dat we dat niet kunnen opbrengen.

De ‘P’ van pesten was voor velen, jammer genoeg, een woord dat veel bekender in de oren klonk. Omdat er nog steeds zoveel pestproblemen zijn, kon dit woord niet ontbreken in onze actie. Iedere campus kreeg de kans om in één filmpje te tonen waarom ze tegen pesten waren.

De volgende letters waren de ‘E’ van elleboog en de ‘C’ van compliment. De armen werden in elkaar gehaakt om te tonen dat iedereen elkaar ondersteunt en helpt. Daarna stuurden we zoveel mogelijk complimenten de wereld in. Op de Facebookpagina van RHIZO Respect verschenen er meer dan driehonderd complimenten. Een dikke pluim dus aan iedereen die zich hiervoor ingezet heeft.

Ten slotte kregen we bij de letter 'T' de kans om onze talenten te tonen. Van kleine tot grote gaven, van jong tot oud … iedereen kwam aan bod. Een mooi item om onze actie mee af te sluiten.

En nee, niet alle problemen zijn opgelost. Niet iedereen zal nu constant respect hebben voor elkaar. Maar we geloven wel dat we een klein belletje hebben doen rinkelen in de hoofden van vele leerlingen. We willen hopen dat ze even aan deze campagne denken als ze in de toekomst de keuze moeten maken om onrespectvol of respectvol met elkaar om te gaan. En we hopen natuurlijk ook dat deze campagne niet enkel een effect had op de leerlingen, maar evenzeer op iedereen die hen op weg helpt.