Lyceum OLV Vlaanderen
Smartschool Facebook Twitter

School 21.0

School 21.0 is het onderwijsinnovatieproject van RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen. Het project heeft verschillende doelstellingen:

  • professionele ontwikkeling op het gebied van onderwijstechnologie aanbieden aan onze collega’s, en bij uitbreiding aan leerkrachten van andere scholen uit de omgeving;
  • Lab 21.0, een 'future classroom' die geïnspireerd is op het Future Classroom Lab van European Schoolnet in Brussel, uitbouwen tot een centrum voor (digitale) onderwijsvernieuwing, zowel voor onze eigen scholengroep als voor de stad Kortrijk en de ruimere omgeving;
  • een professioneel netwerk rond (digitale) onderwijsvernieuwing uitbouwen (met het hoger onderwijs, de bedrijfswereld en het beleid);
  • nieuwe onderwijsmethodes verkennen en uittesten.

Lab 21.0 is intussen in gebruik. In partnerschap met Ocular (dat instond voor het ontwerp en het design van het lokaal), Barco (dat de technologie voor het scherm- en devicemanagement leverde) en Microsoft Innovation Center Vlaanderen bouwden we een open, flexibel lokaal dat samenwerkend, onderzoekend, zelfgestuurd en informeel leren moet stimuleren, zowel binnen als buiten de lessen.

Ook wat onze andere pijlers betreft, boekten we al een aantal mooie resultaten. Zo lanceerden we in april vorig jaar school21.be, een website waarop leerkrachten en andere geïnteresseerden dagelijks nieuwe onderwijstools, links naar interessante artikels over (digitale) onderwijsvernieuwing, enzovoort, kunnen ontdekken.

In september 2015 nam RHIZO, op uitnodiging van MIC Vlaanderen, deel aan de hackathon Hack for Health. Drie leerlingen van het Lyceum wonnen die hackathon, en werken nu, onder begeleiding van leerkrachten en met de steun van MIC, hun winnende idee (een soort van sociaalnetwerksite die mensen van alle leeftijden moet verbinden op culturele evenementen) verder uit. We nemen met leerlingen ook geregeld deel aan andere (innovatie)wedstrijden, en er zijn plannen om in 2017 zelf een jongerenhackathon te organiseren in Kortrijk.

Ondertussen maakt een School 21.0-delegatie ook deel uit van een expertisecel rond digitaal leren van het Eekhoutcentrum (een nascholingscentrum voor het onderwijs), en zal Lab 21.0 in april 2016 zowel als locatie fungeren voor het eerste Onderwijscafé voor het secundair onderwijs (over mediawijsheid) van de Kortrijkse stadsbibliotheek, als een webinar hosten voor het pan-Europese Future Classroom Lab Network, waar het deel van uitmaakt.

Maandbrief maart

01
1 maart 2018
Maandbrief maart

Maandbrief februari

30
30 januari 2018
Maandbrief februari

Maandbrief januari

22
22 december 2017
Maandbrief januari