Buitenlandse leermobiliteit Poitiers

Jobshadowing bij LP2I

Internationale leermobiliteit in Poitiers: Jobshadowing in het Lycée Pilote Innovant International (07.02.2022 > 11.02.2022)

In de week van 7 februari 2022 reisden vier leerkrachten van RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen – én internationaliseringsmascotte Columbus – naar het Lycée Pilote Innovant International (LP2I) nabij Poitiers en het park Futuroscope. Ze volgden er lessen mee, kregen enkele rondleidingen en hadden gesprekken met directie en leerkrachten.

De school heeft, net als het Lyceum van RHIZO, een future classroom, maar daarnaast ook heel wat andere ruime lokalen (met whiteboards), die het makkelijker maken voor de leerkrachten om alternatieve werkvormen te gebruiken. Er wordt dan ook heel vaak aan coteaching gedaan (met meerdere klassen, zowel binnen één vak als vakoverstijgend).

De leerlingen krijgen ook veel autonomie in LP2I. Op school zijn er heel wat ruimtes waar ze, bijvoorbeeld tijdens springuren, zelfstandig kunnen werken of ontspannen. Ook het documentatiecentrum’ heeft heel ruime openingsuren, en wordt gebruikt voor groepswerk, lessen én ontspanning. De schoolradio (met een heuse podcaststudio) wordt eveneens gebruikt binnen én buiten de vakken.

Eenvoudige ingrepen vergroten het welbevinden van de leerlingen. Zo is de schoolbel vervangen door een stukje muziek, dat af en toe wijzigt en dat de leerlingen zelf mogen kiezen. In de Conseil de la Vie Lycéenne’ zetelen zowel leerlingen en oud-leerlingen als leerkrachten en ouders; de leerlingen hebben er heel wat inbreng.

In vijf dagen heeft de RHIZO-delegatie een grote rugzak kunnen vullen met talloze grote en kleine ideeën om vroeg of laat uit te voeren op de eigen school. 

Grensverleggend leren

Ontdek hoe RHIZO aan internationalisering doet!

Grensverleggend leren