Het Lyceum richting Duitsland

In september trok een groep vierdejaars van het Lyceum naar Duitsland voor een Erasmus+-projectmeeting.

Na onze geslaagde reis naar Ierland verheugden we ons op het weerzien met de Ieren en de Duitsers. We trokken dus met een glimlach op het gezicht naar Duitsland. Na een zes uur lange busrit arriveerden we in Paderborn rond 22.00 uur s avonds. De sfeer zat meteen goed. Iedereen was blij om elkaar terug te zien en keek uit naar de week die komen zou. We volgden de Duitsers naar de St. Michael Schule, waar we de Ieren zouden opwachten. Na enkele minuten verscheen de bus en werd de volledige Erasmusgroep herenigd.

Op zondag kon iedereen lekker lang uitslapen en kennismaken met zijn/​haar gastgezin. In de namiddag stond er waterskiën op de planning. Voor velen onder ons was dit de eerste keer dat we de sport uitprobeerden. Desalniettemin verliep het waterskiën heel vlot. Sommigen slaagden er zelfs in meerdere rondjes rond het meer te skiën. Na het waterskiën kon iedereen nog genieten van een frisse duik in het meer. Die avond zijn we nog met iedereen naar Paderborn getrokken om de stad te verkennen en een ijsje te eten.

Na een heerlijk Duits ontbijt spraken we op maandagmorgen af in het station om naar Münster te vertrekken. Toen we in de stad aankwamen, gingen we naar onze jeugdherberg. Deze lag net naast een meer, waar we een mooi uitzicht op hadden. Die namiddag vond onze eerste workshop plaats: we hadden het over hoe de maatschappij staat tegenover LGBTTQQIAAP (lesbisch, homo, biseksueel, transgender, transseksueel, queer, zoekend, interseksueel, aseksueel, ally, panseksueel). We hadden veel interessante gesprekken en leerden hoe het nu is en hoe het beter zou zijn. s Avonds hebben we nog een rustgevende wandeling rond het meer gemaakt.

Op dinsdagvoormiddag hadden we onze tweede workshop. Deze keer leerden we dat je geen vooroordelen moet hebben en dat iedereen gerespecteerd moet worden zoals hij zich voelt. In de namiddag mochten we wat gaan ontspannen en de stad gaan bezoeken.

Ons verblijf in Münster zat er jammer genoeg op. We namen op woensdagmorgen de trein terug naar Paderborn, waar we bekwamen van onze tweedaagse. In de namiddag spraken we opnieuw af met de groep om nog enkele activiteiten te doen. We hebben nog wat rond gewandeld in de stad en s avonds zijn we met z’n allen naar een pizzeria geweest. Later die avond stond bowlen op de planning. Na het bowlen zijn we nog een ijsje gaan eten en daarna kropen we vroeg in bed om de dag erna vroeg op te staan.

Op donderdag volgden we een lesdag mee met de Duitse leerlingen. We moesten vroeg opstaan, want de school in Duitsland begint om 7.45 uur. De St. Michael Schule is de enige school in Paderborn waar de lessen 67,5 minuten duren. Op maandag, dinsdag en donderdag duren de lessen tot 16.10 uur en op woensdag en vrijdag tot 13.10 uur. In de voormiddag hadden we allemaal verschillende lessen. We hadden chemie, Duits, biologie, Latijn … Doordat de lessen in het Duits waren, verstonden we er niet veel van. Tijdens de middagpauze aten we hamburgers en in de namiddag waren we vrij. Op de laatste avond werden we getrakteerd op verschillende acts van leerlingen uit de St. Michael Schule tijdens de culture evening’. Daarna hebben we nog een ijsje gegeten, waarna we weer vroeg gingen slapen om de dag erna vroeg op te staan.

Nog voor zonsopgang namen we spijtig genoeg al afscheid van de Ierse leerlingen, waarna we in de school ontbeten met de Duitse leerlingen. Enkele uren later namen wij jammer genoeg ook afscheid van de Duitse leerlingen en vertrokken we terug naar België. Tijdens de zes uur lange busrit dachten we terug aan de fantastische week in Paderborn. Vol verlangen kijken we uit naar november, als we de Duitse en Ierse leerlingen zelf ontvangen voor een laatste ontmoeting.

Andres Van Belle, Stef Delputte en Julie Pellizzaro (klas 43 en 42)

Grensverleggend leren

Ontdek hoe RHIZO aan internationalisering doet.

Grensverleggend leren