Zorgkrachtschool
Smartschool Facebook 

5-6 Toegepaste farmaceutische zorgwetenschappen met vrijstellingen

Derde graad > tso | Sint-Denijsestraat

Lessentabel

5 6
BASISVORMING uren uren
Engels - onthaal 1 1
Frans - onthaal  1 1
godsdienst - ethiek 1 1
Nederlands - onthaal 1 1
     
SPECIFIEK GEDEELTE uren uren
apotheek 10 13
project - geïntegreerd werken 2 2
stage 4 10
toegepaste biologie 4 -
toegepaste chemie 5 2
toegepaste fysica 2 -
     
TOTAAL 31 31

 

stage vijfde jaar: 4 weken
inhaallessen vijfde jaar: 4 uur/week
(voor vakken die tijdens de stage wegvallen)

stage zesde jaar: 10 weken
inhaallessen zesde jaar: 10 uur/week
(voor vakken die tijdens de stage wegvallen)

 


 

Toelatingsvoorwaarden

Enkel als je een zesde jaar aso, tso of kso met vrucht beëindigd hebt, kan je tot deze opleiding toegelaten worden. In deze opleiding word je vrijgesteld van algemene vakken (aardrijkskunde, Engels, geschiedenis, lichamelijke opvoeding, wiskunde).


 

Motivatieproef en intakegesprek

Als je je wil inschrijven voor het vijfde jaar toegepaste farmaceutische zorgwetenschappen met vrijstellingen leg je een motivatieproef met intakegesprek af. Op basis daarvan krijg je een advies.

  • data: 29 juni, 17 augustus of 4 september (voormiddag om 9.00 uur: schriftelijk; namiddag (volgens afspraak): mondeling)
  • de lessen starten op 5 september om 9.00 uur

 

 

Waarom deze richting kiezen?

Heb je belangstelling aandoeningen en hun oorzaken, de werking en de bereiding van geneesmiddelen? Werk je graag samen met en voor mensen? Ben je communicatief vaardig? Ben je handig, nauwkeurig en verantwoordelijk. Heb je oog voor orde en veiligheid? Wil je na je opleiding onmiddellijk aan de slag of verder studeren in een bij voorkeur paramedische richting? Dan is toegepaste farmaceutische zorgwetenschappen een richting voor jou.


 

Uniek aan deze richting

Toegepaste farmaceutische zorgwetenschappen is een eerder praktijkgerichte studierichting met een wetenschappelijk-paramedisch karakter.

De verschillende specifieke vakken vormen één geheel en staan onderling in relatie met elkaar. Het vak apotheek omvat: farmaceutische plantkunde en technologie, geneesmiddelenleer, parafarmacie, tarificatie en wetgeving, en toxicologie. Een geïntegreerde aanpak benadert de realiteit van de apotheek.
Je verwerft wetenschappelijke kennis en raakt vertrouwd met wetenschappelijke onderzoeksmethodes. Je leert over ziektes en hun oorzaken, over de werking en de bereiding van geneesmiddelen, en over het werken in een apotheek. Tijdens de labo-oefeningen en stages in een apotheek pas je de verworven theoretische kennis concreet toe.

In deze sterk veranderende sector schenken wij bijzondere aandacht aan de actuele en toekomstige noden van de moderne apotheek:

  • de apotheek als attractieve belevingsruimte met technologische innovaties,
  • de apotheker als bewaker van de gezondheid die naast zorg (curatief) ook advies en gezondheidsvoorlichting (preventief) geeft, op maat van de klant.

Stage

Je werkt onder het toezicht van de apotheker. Je leest voorschriften en recepten, je voert ze zelfstandig uit, je gebruikt toestellen en materialen op de juiste manier. Je licht klanten in over het correcte en veilige gebruik van geneesmiddelen. Je past de wetgeving in verband met aflevering en bewaring van grondstoffen en geneesmiddelen toe. Ook doe je de administratieve verwerking van de verrichtingen en het stockbeheer.

Project

Elk jaar werk je in kleine groepjes aan een project in samenwerking met mensen uit het werkveld.


 

En wat hierna?

In deze richting behaal je het diploma secundair onderwijs van farmaceutisch-technisch assistent.
Je kan werken in een of?cina-apotheek, een ziekenhuisapotheek of farmaceutische groothandel. Je kan ook terecht in de farmaceutische of cosmetische industrie, bijvoorbeeld als medisch afgevaardigde.


 

Lees de volledige infobrochure